Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muntii Macinului
Author Message
AlinaT Offline
Senior Member
****

Posts: 260
Joined: 07 Jun 2010
Reputation: 2
Post: #1
Muntii Macinului
Ca sa profit din plin de zilele libere de 1 mai, am pornit cu o prietena spre Muntii Dobrogei.

Prima care ne-a intampinat a fost Dunarea, pe care am traversat-o cu bacul la Smardan (Braila). A doua oprire a fost in localitatea Macin, arsa de soare, linistita si prafoasa. Ne-a devenit clar ca locuitorii nu erau obisnuiti sa vada prea des turisti, deoarece ne cercetau curiosi pe oriunde treceam. Lucru ciudat, deoarece Macinul are cateva monumente istorice demne de interes:
# Castrul roman Arrubium - Macin (secolul I e. n.) - 467m
# Hanul vechi si Geamia din Macin (secolul al XVIII)

Populatia Macinului (aprox. 12.000 locuitori) este o amestecatura etnica, aici convietuind in armonie nu mai putin de 11 nationalitati (romani, turci, rromi, rusi-lipoveni etc.) si 9 culte religioase.

   

Tot intreband de posibilitati de cazare, am aflat ca nu exista in Macin decat un singur hotel, si acela mai mult parasit si cu conditii deloc prielnice unui popas linistit. In schimb, ni s-a propus sa fim gazduiti chiar in casa primarului, care avea o camera rezervata musafirilor de la Bucuresti. Dar cum acestia rareori calcau prin acele locuri, camera ramanea nefolosita.
Am refuzat politicos si am hotarat sa cautam cazare le poalele Muntilor Macinului, intr-o poiana unde stiam ca se afla o pensiune modrna. A doua zi de dimineata urma sa urcam spre cel mai inalt varf al Muntilor Dobrogei: Vf. Tutuiatu (467 m).

Zis si facut. Am ajuns in poienita cu pricina, doar ca acolo avea sa ni se demonstreze ideea ca nu tot ce scrie pe internet este si adevarat. Pensiunea respectiva era in renovare de vreo doi ani si se va deschide tocmai la toamna. Cum noaptea se apropia, ne-am luat rucsacii si ne-am facut curaj sa intrebam o familie care iesise la un gratar daca nu ne pot primi si pe noi acasa la ei in acea noapte. Oamenii, binevoitori, au acceptat, dar asta dupa ce s-au mirat cateva minute bune cum de doua fete venite tocmai de la Iasi umbla pe acolo singure!

A doua zi dis-de-dimineata ne-am inceput traseul.
Descriere Traseu:
Lungime: 20 km,
Marcaj: Triunghi albastru
Ruta:
Luncavita - Cetatuia - Valea Fagilor - Valea Seaca - Valea Piscului Inalt - Vf. Tutuiatu - Valea Morsu - Greci
Loc de Campare: Valea Seaca

Flora si fauna acestor mici munti este extraordinara. Luna Mai este perioada de inflorire a celebrului Bujor de Macin (cunoscut si ca Bujor de Padure, Bujorul Dobrogean sau Bujorul Romanesc). Nu trece mult si dam si peste broastele testoase de Dobrogea ( testudo graeca ). Nu una, ci zeci faceau sa se miste iarba inalta in toate directiile.

   

Traseul ne scoate in cale bolovani uriasi de granit iar vegetatia lasa loc stancilor batrane.

   

Muntii Macinului, cei mai vechi din Romania, sunt formati in paleozoic – mezozoic, acum 250 milioane de ani. Prin comparatie, muntii Carpati, sunt mult mai tineri, formati cu abia 35 milioane ani in urma. Odata inalti, muntii Dobrogei sunt acum niste dealuri cu inaltimi medii de 300m si varful cel mai inalt, Vf. Tutuiatul, spre care ne indreptam, este de 467m.

   

Granitul este roca ce formeaza culmile Pricopanului si Tutuiatului. Dupa cum se stie, granitul este un pretios material de constructie. Din carierele de granit ale acestei zone au plecat inca din secolul al XX-lea cantitati importante de granit, incarcate in vase turcesti, grecesti si ulterior italiene si franceze spre Constantinopol sau apusul Europei. Productia carierelor de aici este solicitata si la export. Astfel, stadionul olimpic din Munchen a folosit ca material de constructie granitul gri extras din carierele de piatra de la Macin. Dar granitul nu este singura bogatie geologica a Muntilor Macinului, cu multe decenii in urma, din dealurile Cheia si Vitelaru de langa Macin era exploatat caolinul.

De pe varful Tutuiatu, privelistea se deschide la vest catre Braila si Dunare, la N-E se vede pana in Ucraina iar la S-E Delta si lacul Razelm. La poale, satele si carierele stralucesc linistite in soare. Satisfactia celui care a urcat nu poate fi decat maxima.

Muntii Dobrogei ofera o experienta foarte diferita de cea intalnita oriunde in Carpati. Farmecul lor te vrajeste fara sa vrei si te indeamna sa mai vii. Fara inaltimi impresionante, dar cu frumuseti ametitoare, nu poti decat sa te indragostesti de aceste locuri unice.


(fotografia orasului Macin este preluata de pe http://www.info-delta.ro)
02-Jul-2010 04:23 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
redroses Offline
Junior Member
**

Posts: 17
Joined: 14 May 2010
Reputation: 0
Post: #2
Muntii Macinului
Traseul cum ti s-a parut? Merg curand in zona si vreau sa stiu daca e ok si pentru copii de 12 ani,oricum mi-ai facut totul mai usor cu descrierea ta .
(This post was last modified: 03-Jul-2010 08:57 AM by redroses.)
03-Jul-2010 08:57 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
AlinaT Offline
Senior Member
****

Posts: 260
Joined: 07 Jun 2010
Reputation: 2
Post: #3
Muntii Macinului
In opinia mea, e un traseu ideal pentru copiii de aceasta varsta. Nu are portiuni dificile si e destul de clar marcat, dar in acelasi timp e si foarte frumos. Are o zona in care urcusul e ceva mai abrupt decat pana acolo, dar e scurta si, cu pauze, poate fi trecuta lejer.
Trebuie sa luati destula apa cu voi deoarece, din cate imi amintesc, nu este nicio sursa de apa in drum.
Singura problema in zona este cazarea, in cazul in care nu vreti sa stati la cort. Pentru campare sunt destule locuri frumoase.
Sunt convinsa ca veti avea o vacanta frumoasa! Asteptam sa ne povestiti la intoarcere cum a fost.
03-Jul-2010 09:38 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:

Agentia Adria Travel Contact UsForum AdriaTravelReturn to TopReturn to ContentLite (Archive) ModeRSS Syndication