Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 1 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Craciunul - obiceiuri si traditii
Author Message
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #1
Craciunul - obiceiuri si traditii
Tradiţii de Crăciun in lume

Sărbătoarea naşterii Domnului şi Moş Crăciun au denumiri diferite pe meridianele globului: finlandezii îl au pe ''Joulupukki'', care ar veni din ţinutul ''Korvatunturi'', tărâm care are forma unei urechi despre care se spune că ar fi urechea cu care Moşul ascultă să afle dacă copiii sunt cuminţi.

''Christklots'', în Germania, reprezintă obiceiul de a arde un butuc toată noaptea de Crăciun, care, conform tradiţiei, se crede că ar apăra casa de hoţi şi de nenorociri tot restul anului. De Craciun, germanii adora sa-si orneze casele si in exterior, si in interior. In jurul ferestrelor sunt puse lampioane electrice, iar pe geamuri sunt lipite folii colorate cu scene religioase.

În Elveţia, butucul este cunoscut sub numele de ''Bouche de Noel'', în Anglia, ''Yule log''. În fiecare din cele patru duminici dinainte de naşterea lui Iisus se aprinde o lumânare, aşezată într-o cutie. Au loc procesiuni reprezentându-i pe cei trei magi şi naşterea lui Hristos.

În multe biserici din Italia sunt expuse iesle cu pruncul Iisus şi magi de mărime naturală. Un punct de atracţie îl constituie Irozii - un teatru popular cu scene, care, pe lângă Irod, prezintă un moş cu barbă lungă, cu cojocul întors, reprezentând bufonul romanilor, şi o paiaţă cu clopoţei la picioare, care poartă un băţ năzdrăvan - în amintirea saltimbancilor chemaţi cu prilejul unor astfel de manifestări. În Italia există obiceiul ca, înainte de Moş Crăciun, să vină Baba Cloanţa (Befana), călare pe mătura ei, care verifică atentă cine a fost cuminte şi cine nu. Ea este foarte bună cu copiii, se strecoară pe hornuri şi lasă cadourile lângă bradul împodobit.

În Austria, cete de copii străbat străzile colindând pe la ferestre. Piaţa de Crăciun din Viena este atracţia principală a sărbătorilor, deşi Crăciunul este celebrat mai ales acasă, cu o masă festivă şi cadouri.

În Marea Britanie, una dintre tradiţii este ca elevii să monteze, în şcoli sau în biserici, piese despre naşterea Mântuitorului. În vechime se foloseau animale vii pentru redarea atmosferei însă în prezent se preferă costumele. Un alt obicei vechi este şi acela de a atârna ciorapi de şemineu în aşteptarea cadourilor, în casă se atârnă vâsc, iar în jurul casei - crenguţe de brad. Anticii druizi credeau că vâscul posedă puteri magice şi că aduce noroc şi prosperitate alungând spiritele rele. Faimoasa şi tipica budincă englezească era numită ''hackin'', de la ingrediente. În secolul XVII, budinca de prune era pregătită chiar în dimineaţa de Crăciun şi era stropită cu brandy şi flambată la servire.

Suedezii descoperă surprizele de Crăciun într-un sac îngropat adânc în zăpadă.

În Grecia, masa de Crăciun are în mijloc o pâine tradiţională, iar după ospăţ masa nu se strânge pentru ca Iisus să aibă cu ce-şi potoli foamea.

Olandezii îl aşteaptă pe ''Sinter Klaas'' care vine pe un cal alb şi lasă daruri în saboţii de lemn.

În Polonia, se păstrează obiceiul ca, în cinstea stelei de la Betleem, masa de Crăciun să înceapă după ce apare pe cer prima stea ''Gwiazdka'' (''mica stea''). In Ajun, copiii asteapta aparitia primei stele pe cer, pentru ca aceasta denota ca este momentul sa inceapa cina. In ziua de Craciun, copiii se deghizeaza in magi, diavoli, ingeri si pastori si merg din usa in usa, pentru a cere banuti si prajituri.

În Rusia, Moş Crăciun (''Babuşka'') este însoţit de Albă-ca-Zăpada (''Snegurocika''), iar copiii primesc prăjituri şi multe jucării, printre care setul de păpuşi ''Matrioşka''.

În Spania, darurile de Crăciun sunt oferite de magi, cu ocazia zilei celor Trei Regi (Reyes Magos) care se deplasează în cortegii de curteni, cavaleri şi lăutari, iar în case şi biserici există iesle miniaturale care redau atmosfera naşterii Domnului.

În Islanda, ţara gheţii şi zăpezii, vin treisprezece Moşi Crăciuni! Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moş Crăciun coboară din munţi, ocoleşte fiecare casă şi apoi pune dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. Dacă au fost cuminţi, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic (scratch cards), iar, dacă au fost răi, sunt recompensaţi cu un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moş vine în oraş şi tot aşa până la 25 decembrie când primul Moş se întoarce la casa lui din munţi, pe 26 cel de al doilea şi tot aşa până pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numită şi 'Al treisprezecelea' şi este considerată de islandezi ultima zi de Crăciun pentru că, în această zi, ultimul Moş Crăciun se întoarce la casa lui.

În Finlanda, familiile se reunesc pentru a petrece Crăciunul, cea mai importantă sărbătoare a anului. Seara, în jurul orei 17.00, familiile pleacă la biserică pentru slujbe speciale în care se aprind lumânări la mormintele celor dragi. În Ajunul Crăciunului, copiii aşteaptă sosirea lui Moş Crăciun care pune mereu aceeaşi întrebare: 'Sunt cumva copii cuminţi aici?'. Moşul are o desagă plină de cadouri, iar în timp ce 'slujitorii' lui îl ajută să le împartă, el povesteşte celor mici despre călătoria grea pe care o face din Laponia.

În Suedia, cea mai importanta zi este Ajunul Crăciunului. O masă specială este pregătită pentru Ajunul Crăciunului - şuncă, peşte şi fasole - aceasta este şi prilejul cu care rudele îşi fac daruri. Mulţi suedezi merg la biserică în dimineaţa zilei de Crăciun. Crăciunul se numeşte la suedezi Jul şi este urmat de alte sărbători. Moşul are pe aceste meleaguri o înfăţişare diferită: el este reprezentat ca un pitic îmbrăcat în roşu, cu barbă albă, mare amator de orez cu lapte, tradiţionala mâncare suedeză de Crăciun.

Danezii au o modalitate mai puţin întâlnită de a împărţi cadourile: se adună toţi ai casei în jurul bradului, şi cel mai vârstnic ia un cadou pe care-l dă celui destinat care ia, la rândul său, un altul şi-l dă persoanei pentru care a fost pregătit şi aşa mai departe.

În Elveţia, Samichlaus (Moş Crăciun) are întotdeauna sarcina grea de a aduce şi pomul de Crăciun în casele oamenilor. Acest obicei se păstrează încă din 1775. O altă tradiţie a elveţienilor este 'Parada ridichilor luminate', obicei preluat de la mexicani. Copiii ajutaţi de părinţi se înarmează cu ustensile specializate şi scobesc cu mare grijă câte o ridiche mare de lună, alb-violet, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături şi forme. Similar cu dovleacul de Halloween, în ridichea împodobită micuţii elveţieni pun o lumânare şi poartă ridichea ca pe o faclă, ori o agaţă ca pe un lampion.

Libanezii plantează boabe de grâu în ghivece, cu o lună înaintea Crăciunului, pe care le amplasează, în seara sfântă, sub brad sau alături de montajul de Crăciun, constând în reconstituirea scenei Naşterii Mântuitorului. Fiindcă australienii nu au zăpadă, Moşul nu poate veni cu sania trasă de reni, aşa că aceasta a fost înlocuită de o caleaşcă cu opt canguri.

În SUA, cu cinci săptămâni înainte de Crăciun, în fiecare duminică, americanii aprind câte o lumânare, fiecare reprezentând câte ceva. În seara Crăciunului, toate acestea sunt reaprinse pentru a sărbători Naşterea Domnului. La masă se mănâncă curcan, iar specialitatea Crăciunului este o prăjitură cu fructe confiate. În America se împodobesc clădirile cu pomi de Crăciun, punctul central al sărbătorii fiind cadoul (achiziţionat, de regulă, din magazin), adus, aici şi în Canada, de ''Santa Claus''.

În Costa Rica, Columbia şi Mexic, darurile sunt aduse de ''Nino Jesus'' (''Copilul Iisus''). În Mexic, înainte de Crăciun, se organizează Festivalul sculpturii în ridichi.

Japonezii celebrează Crăciunul cu lanterne, păpuşi şi aranjamente florale şi cu ''Jizo'' (''Moş Crăciun'').

Există 11 oraşe numite ''Santa Claus'' în opt state americane: Alaska, Arizona, Georgia, Indiana, Minnesota, Nevada, Oregon şi Utah şi 50 de locuri cu numele ''Noel''. În Alaska, Moş Crăciun face înainte de a aduce cadourile o vizită secretă de verificare a cuminţeniei copiilor. Aceştia trebuie să îl întâmpine cu tradiţionalul colind ''Gristuusaaq suu'uq'' (Astăzi s-a născut Hristos).

În Cuba, cea mai importantă perioadă este Ajunul Crăciunului, denumită 'nochebuena' ('Noaptea cea bună'). Masa tradiţională înseamnă pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagră servită cu orez şi plante tradiţionale (Yuca) sub forma de piure. Familiile se reunesc şi, într-o groapă săpată în pământ şi plina de cărbuni acoperiţi cu frunze de bananier, frig un porc întreg. Familiile (care în Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toata noaptea pe muzică tradiţională.

In Belgia, Craciunul are loc aici mult mai devreme decat in alte tari, pe 6 decembrie, iar Mosul lor se numeste Mos Nicolae. Mos Craciun nu prea e prezent, cu toate ca si pe data de 25 decembrie copiii primesc daruri.

Sursa: http://www.freenews.ro
17-Dec-2009 10:58 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #2
Craciunul - obiceiuri si traditii
Masa de Craciun in lume

Nu de puţine ne-am întrebat ce fac alte popoare de Crăciun. Ce obiceiuri au? Există şi la ei, ca la noi, o masă tradiţională? Pentru a satisface curiozitatea, am căutat şi am aflat:

Masa de Craciun in Cuba

Masa traditionala inseamna pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale (Yuca) sub forma de piure. Familiile numerose se reunesc si, intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier, frig un porc intreg. Familiile (care in Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toata noaptea pe muzica traditionala.

Masa de Craciun in Spania

In perioada Craciunului, pe mesele spaniolilor predomina produsele “de pamant”, cum ar fi sofranul, uleiul de masline sau otetul de Jerez. Majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de fructe uscate: migdale in supa, nuci si migdale in prajituri si seminte de pin in varza rosie. Fructele uscate sunt o mostenire lasata de arabii care au locuit in multe regiuni ale Spaniei timp de opt secole. Acestia au marcat bucataria spaniola, aducand mai multe produse, cum ar fi orezul, portocalele si, in special, migdalele. Varza rosie nu poate sa lipseasca din meniul de Craciun, pregatita foarte simplu: fiarta si aromata cu usturoi. In unele case, varza este aromata cu seminte de pin si stafide si stropita cu vin Riebera del Duero, pentru mai multa savoare si culoare. Foarte multi spanioli gatesc peste de Craciun, lucru explicabil avand in vedere ca Spania este a doua tara consumatoare de peste din lume. Il prefera prajit, alaturi de cartofi si ceapa si decorat cu patrunjel si sofran. Pestele poate fi imbracat cu un sos de cherry si piper. In unele zone se adauga si usturoi taiat foarte fin, usor calit in ulei. Craciunul nu poate fi conceput de spanioli fara pregatirea unei prajituri traditionale, numita "touron", preparata din ciocolata, nuca de cocos, inghetata de praline, pasta de migdale. La sfarsit, se glazureaza cu ciocolata, in combinatia cu ulei de masline, in loc de unt, fructe uscate, nuci si migdale intregi.

Masa de Craciun in Finlanda

Familiile se reunesc pentru a petrece Craciunul, cea mai importanta sarbatoare a anului. Seara, in jurul orei 17.00, familiile pleaca la biserica pentru slujbe speciale in care se aprind lumanari la mormintele celor dragi. Imaginea miilor de lumanari ce lumineaza noaptea este una pe care cu greu o poti uita. In Ajunul Craciunului, copiii asteapta sosirea lui Mos Craciun care pune mereu aceeasi intrebare: “Sunt cumva copii cuminti aici?”. Raspunsul entuziasmat este, bineinteles, acelasi “Da”! Mosul are o desaga plina de cadouri, iar in timp ce “slujitorii” lui il ajuta sa le imparta, el povesteste celor mici despre calatoria grea pe care o face din Laponia. Luna decembrie este in Finlanda o luna a bucuriei, cand prietenii se aduna si servesc "glögi", o bautura fierbinte, cu vin indulcit si aromat. Masa de Craciun este bogata in preparate de baza pe peste: somon usor sarat, lavaret crud sau hering in variate sosuri. Pestele inghetat are un gust asemanator cu al aspicului, iar icrele de somon, de peste alb si de cod sunt asemanatoare caviarului. Nu trebuie uitat merluciul, peste care se macereaza in apa minerala si se serveste cu sos bechamel si cartofi. Se poate adauga unt topit si piper. Alte mancaruri traditionale sunt sunca si carnatii, specialitate de baza in bucataria finlandeza. Se spune aici ca un om se satura doar atunci cand refuza un carnat finlandez. Desertul de Craciun este pe baza de prune, cum ar fi "joulutorttu", o placinta cu gem, pufoasa, coapta la cuptor. Ziua de 24 Decembrie este o zi de relaxare in Finlanda: restaurantele sunt inchise, transportul public este suspendat. Abia dupa Saint-Etienne (Sfintul Stefan) se reia activitatea.

Masa de Craciun in Grecia

Craciunul si Anul Nou in Grecia sunt sarbatori bogate in superstitii, dar si in preparate traditionale. Bucatareasa nu uita niciodata sa insemne painea de Craciun presand aluatul cu palma, inainte de a-l pune la copt, pentru a le arata copiilor ca Isus a binecuvintat painea in aceasta zi sfinta. La sate, se face o paine speciala, cu forma de vaci sau oi, ce se imparte animalelor de catre fata cea mai mare. Sarbatorile de iarna din Grecia sunt sobre. Mesele sunt frugale. Micile brutarii lucreaza la maximum pentru a pregati placinte ovale pe care prietenii si vecinii si le daruiesc. Printre prajituri traditionale sunt "Melomakaronas", insiropata cu miere, si "Kourabiedes", acoperita cu fulgi de zahar. De Anul Nou traditia cere sa se puna pe prajitura o moneda de aur sau de argint. In Smyrna, se imprima pe prajituri simbolul vulturului din Bizant. La greci, nu exista traditia impodobirii bradului, deoarece, in Grecia, nu exista brazi. Locul lor este luat de creanga de maslin. In Madytos, o crenguta de maslin este fixata in mijlocul prajiturii de Craciun, care se asaza in centrul mesei. In jur se decoreaza cu nuci, portocale si mere. Conform traditiei, una dintre persoane se ridica de la masa spunand: “Masa Femeii, masa Fecioarei Maria, Isus s-a nascut, toata lumea se bucura”. Prajitura si crenguta raman in centrul mesei pana la Epifanie, cand poate fi taiata.

Masa de Craciun in SUA

Nu exista un meniu standard pentru perioada Craciunului. Curcanul servit cu ocazia sarbatorii Thanksgiving, care are loc cu trei saptamini inainte de Craciun, este inlocuit cu carne de bou. Aperitivele sunt reci, pregatite deseori din somon afumat, iar desertul variaza de la regiune la regiune si chiar de la casa la casa. Daca nu prea exista preparate traditionale, decoratiunile si aranjarea mesei sunt specifice pentru aceasta perioada. Cel mai mult se folosesc formele de brazi si culorile rosu si verde. La Casa Alba se serveste “Prajitura prezidentiala”, preparata dupa o reteta veche, de peste doua secole (cu cirese, migdale, petale si sirop de trandafiri). Aceasta traditie a inceput in perioada lui Abraham Lincoln si este unica in lume. In locuintele din Vestul Americii se pregateste, in aceasta perioada, traditionala bautura "Egg Nog", in vase mari de sticla. "Egg Nog" se prepara cu brandy, rom, oua, lapte si se serveste musafirilor in cescute de sticla, in semn de bun venit. In marile hoteluri, vasele cu Egg Nog se asaza pe o masa imbracata in alb, pe hol, langa bradul luminos.

Masa de Craciun in Noua Zeelanda

Copacul ce este împodobit de Craciun se humeste “Pohntokawa”. Multe persoane în Noua Zeelanda urmeaza vechile traditii engleze în ceea ce priveste masa traditionala: curcan, budinca de stafide si salate reci. Nimeni nu considera Craciunul complet fara prajitura “Pavlova” - preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca. Deoarece foarte multi oameni din emisfera nordica traiesc acum în Noua Zeelanda a devenit o obisnuinta sa se serbeze Craciunul de doua ori într-un an - o data pe 25 Decembrie si a doua oara în iulie, atunci când este mijlocul iernii.

Masa de Craciun in Suedia

Craciunul e... Joule.
In Suedia, cea mai importanta zi este ajunul Craciunului. O masa speciala este pregatita pentru Ajunul Craciunului - sunca, peste si fasole – aceasta este si prilejul cu care rudele isi fac daruri. Multi suedezi merg la biserica in dimineata zilei de Craciun. Craciunul se numeste la suedezi Jul si este urmat de alte sarbatori.

Masa de Craciun in America Latina

In America Latina se impodobeste...cactusul
Spaniolii si portughezii au introdus pomul de Craciun in America Latina, dar cum acolo nu exista conifere, sud americanii decoreaza cactusi, pini sau brazi din plastic.

Masa de Craciun in Jamaica

In Jamaica se colinda in ritm de reggae
Colindele de Craciun in Jamaica sunt aceleasi melodii populare intalnite in lume (Jingle Bells, Holy Night, Silent Night etc.) dar mai multe colinde sunt cantate in ritm de raggae. Masa de Craciun cea mai importanta este pranzul. Ea include orez, pui, carne de bou si capra picanta si, mai rar, friptura de vita sau porc.

Sursa: http://www.informatia.ro
17-Dec-2009 11:04 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #3
Craciunul - obiceiuri si traditii
Curiozitati despre Craciun

Infatisarea lui Mos Craciun, asa cum il stim noi astazi, a fost realizata in 1822, de catre poetul C. Moore.

In Finlanda si Suedia, cele 12 zile de dinaintea Craciunului sunt declarate ca fiind zilele pacii si ale dreptatii. De aceea, nelegiuirile savarsite in aceasta perioada sunt pedepsite mai aspru decat in mod normal.

In 1552, puritanii din Marea Britanie au interzis sarbatorirea Craciunului. Traditia a fost reluata in 1660, sub Charles al doilea.
In Marea Britanie, primul brad de Craciun a fost impodobit in 1834, atunci cand Regina Victoria l-a adus pe Printul Albert la Castelul Windsor. Printul, de origine germana, a dus cu el traditia impodobirii bradului si a colindelor de Craciun.
In Anglia traditia spune ca in timp ce framanti aluatul de cozonaci, daca iti pui o dorinta, si apoi cozonacii vor creste in cuptor, dorinta ti se va indeplini.

In Franta se obisnuieste sa se arda o crenguta de maslin inainte de inceperea cinei de Craciun.

Traditia impodobirii bradului de Craciun este de origine germana.

Se presupune ca inca din anul 200 d. Hr. bradul reprezinta un simbol al Craciunului. Dar traditia impodobirii bradului dateaza din secolul al XVII-lea. In Germania, in 1605, un brad a fost ornat pentru a destine atmosfera “inghetata” din preajma Craciunului.

In Finlanda, fiecare familie isi impodobeste casa pentru Craciun cu lumanari confectioante de ei insisi.

In Suedia, bradul ramane impodobit inca 20 de zile de la Craciun.

Prima felicitare de Craciun a fost tiparita in Londra, in 1846.

In Etiopia, de Craciun se sfintesc apele. Oamenii arunca flori in rauri sfintite, apoi intra in apele acestora pentru a fi binecuvantati.

Conform unui recensamant din 1999 a populatiei din America de Nord si Europa, in noaptea de Craciun, Mos Caciun ar trebui sa ajunga la 42,466,666 de case in 12 ore, adica la 983 de case pe secunda.

In Italia nu se impodobeau brazi de Craciun, in schimb, se decorau cu fructe piramide mici din lemn.

O panza de paianjen artificiala si un paianjen sunt decoratiuni traditionale pentru pomul de Craciun. Iar daca gasesti in casa o panza de paianjen in dimineata de Craciun, se zice ca va aduce noroc tot anul.

In Japonia este lipsa de politete sa trimiti felicitari de Craciun de culoare rosie, din moment ce scrisorile de deces sunt de culoare rosie.

In Norvegia in Ajunul Craciunului se ascund toate maturile din casa pentru ca in trecut se credea ca vrajitoarele si spiritele rele intrau in casa si furau maturile pentru a zbura cu ele.

Un brad pentru a putea fi folosit ca pom de Craciun are nevoie de 7-10 ani ca să crească.

Cunoscutele coroniţe din crengi de brad simbolizează continuitatea, sănătatea, bucuria şi viaţa lungă.

Exista obiceiul ca la naşterea unui copil să se planteze un brad.

In Evul Mediu, brazii de Craciun erau atarnati cu varful in jos.

Beculetele puse în brad sunt invenţia lui Edward Johnson, asistent al lui Edison, care în 1882 inventează prima instalaţie electrică pentru pomul de iarnă.

Beteala a fost inventată în Germania în anul 1610 şi era din argint, fiind deci valoroasă şi simbolizând bogăţia. Deoarece argintul coclea (oxida) a fost înlocuit ulterior cu alte materiale strălucitoare şi uşoare.

La posta din Montreal sosea un numar mare de scrisori adresate lui Mos Craciun. Pentru a nu-i dezamagi pe copii, angajatii postei au inceput in 1974 sa raspunda acestor scrisori in numele Mosului. Din 1983 programul de raspunsuri a devenit oficial, iar Mos Craciun a primit o adresa speciala: Mos Craciun – Polul Nord - H0H0H0

Anual se produc 1.76 miliarde cutii de bomboane.

Sursa: http://www.brazidecraciun.ro


Attached File(s) Image(s)
   
(This post was last modified: 17-Dec-2009 11:12 PM by raven.)
17-Dec-2009 11:11 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #4
Craciunul - obiceiuri si traditii
Tradiţii bizare de Crăciun, din întreaga lume

În oraşul mexican Oaxaca, înaintea ajunului de Crăciun, ridichile devin vedete sărbătorite cu focuri de artificii. Legumele, dintre care unele ajung şi la 50 de centimetri, sunt folosite pentru sculpturi. Ridichile au fost aduse în Mexic de cuceritorii spanioli în secolul al XVI-lea. Festivalul din oraşul mexican Oaxaca se desfăşoară fără întrerupere de peste un secol, fiind unul dintre cele mai vechi din ţară.

O tradiţie şi mai veche îi are ca eroi pe bărbaţii cu tălăngi din satele bavareze. Înveşmântaţi în piei de oaie şi purtând măşti cât mai fioroase, aceştia năvălesc asupra fermelor izolate pentru a alunga duhurile rele şi a trezi natura amorţită de frigul iernii. Procesiunea este condusă de un bărbat costumat în episcop care îl reprezintă pe Sfântul Nicolae. Festivalul se desfăşoară de la începutul lunii decembrie până în seara de ajun.

Un obicei mai nou este cel al cadourilor pentru animalele din grădinile zoologice. La Frankfurt, urşii sunt cei care şi-au dovedit măiestria la desfacerea cadourilor, dulciuri şi alte bunătăţi. Spectacolul a atras ca de fiecare dată o mulţime de vizitatori încântaţi să constate că animalele sunt la fel de pofticioase ca şi oamenii.

Parcul zoologic din Lima a găsit o altă manieră inedită de a sărbători Crăciunul. În incinta parcului a fost reconstituită scena tradiţională a Ieslei cu Pruncul Isus, care a căpătat o culoare locală. Iniţiatorii au dorit să artate că spiritul Crăciunului este acelaşi în toată lumea.


Sursa: Antena 3
17-Dec-2009 11:15 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #5
Craciunul - obiceiuri si traditii
Istoria globurilor pentru brad

Cel mai interesant obiect ce decoreaza bradul de Craciun in fiecare an este, fara indoiala, globul de sticla. De la cele banale, in forma de sfera, pictate naiv, pana la cele placate cu aur, ce il reprezinta pe Mos Craciun, globurile au fost si vor ramane unul dintre cele mai comune si des utilizate decoratiuni pentru pom.

Chiar si globurile mici, patate de vreme si deloc atractive, daca sunt lasate din generatie in generatie, ajung sa poarte o incarcatura de o valoare emotionala considerabila ce le va asigura cel mai bun si cel mai vizibil loc in bradul de Craciun an de an, generatie dupa generatie.

Istoria globului

Pentru ca nu avea destui bani pentru a-si cumpara obisnuitele obiecte de decor pentru pom (nuci, mere si bomboane), in 1847, Hans Greiner, un sticlar din Lauscha, Germania, a creat primele globuri de sticla in forma de fructe pentru a impodobi pomul de Craciun.

Interiorul globului era facut sa para de argint, la inceput cu mercur sau plumb, apoi cu ajutorul unui amestec intre azotatul de argint si apa cu zahar. Obiceiul de a face astfel de globuri de sticla a fost preluat de copiii si nepotii lui Hans Greiner.

Cum a evoluat acest obiect mic

In curand, aceste ornamente unice de Craciun s-au imprastiat de-a lungul Europei. Inca din 1870 erau importate in Marea Britanie, iar in 1880, magnatul american F. W. Woolworth a descoperit in timpul unei vizite prin Germania globurile din Lauscha si a castigat o avere importandu-le in America.

Din 1920, globurile facute manual au fost inlocuite de cele produse in masa.

Sursa: http://www.casa-gradina.ro
17-Dec-2009 11:20 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #6
Craciunul - obiceiuri si traditii
Istoria originii bradului de Craciun

Desi nu se stie exact unde s-a nascut ideea impodobirii pomului de Craciun, se banuieste ca originea bradului de Craciun a aparut pentru prima data la popoarele germanice.

Matin Luther a fost primul care a ornat bradul de Craciun cu ajutorul lumanarilor. Ideea i-a venit de la reflectarea luminii stelelor printre ramurile unui brad. Treptat, treptat aceasta traditie se raspandeste patrunzand in Anglia, Franta, Elvetia.

In Rusia europeana Ajunul Craciunului era sarbatorit in mijlocul padurii unde se alegea cel mai frumos brad care era ornat cu lumanari, bomboane si jucarii. In traditia romaneasca impodobirea bradului apare la sate in momente alegorice: nunta sau inmormantarea tinerilor, a femeilor si a barbatilor.

Sursa:http://www.info-ghid.com
(This post was last modified: 17-Dec-2009 11:27 PM by raven.)
17-Dec-2009 11:27 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #7
Craciunul - obiceiuri si traditii
Semnificatiile si simbolurile ornamentelor pomului de Craciun

Ne-am obisnuit ca in fiecare an sa ne impodobim bradul de Craciun cu tot felul de ornamente care mai de care mai haioase si mai sclipitoare. Craciunul este sarbatoarea cadourilor, a pacii si a linistii sufletesti. Fiecare dintre noi are un stil personal de a-si orna pomul de Craciun, dar nu toti cunoastem semnificatiile si simbolurile ornamentelor de Craciun. Beculete colorate, beteala, confetii, bomboane, nuci, instalatii luminoase (mai nou si muzicale), lumanarele atarna pe ramurile pomului dandu-ne un sentiment de bucurie si implinire. Pe langa aceste decoratiunii exista unele ale caror simboluri ne fac sa acordam o mai mare importanta decorarii casei si bradului de Craciun.

Vestita coronita de Craciun, ornament originar din Europa, agatata pe usile caselor, simbolozeaza sanatate si noroc. Forma circulara simbolizeaza natura vesnica a dragostei care nu piere niciodata. Ea poate fi ornata cu fundite, globulete sau conuri de brad vopsite in argintiu sau auriu.

Varfurile bradului de Craciun in forma de stea simbolizeaza noroc si realizarea tuturor visurilor. Steaua are o semnificatie religioasa, amintind de cea care a aparut pe cer la nasterea lui Isus.

Vascul este planta cu cea mai veche traditie in sarbatorirea iernii. Ea este folosita in ornarea casei avand puteri tamaduitoare. La unele popoare simbolizeaza pace si armonie. Sarutul sub vasc aduce armonie si intelegere si face mai puternica iubirea din cuplu.

Sursa:http://www.info-ghid.com
17-Dec-2009 11:31 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #8
Craciunul - obiceiuri si traditii
Cel mai mare brad de Crăciun din lume, înalt de 110 metri

Ciudad de Mexico a intrat în Cartea Recordurilor, având cel mai mare brad de Crăciun din lume, cu o înălţime de 110,35 metri, un diametru de 35 de metri şi cântărind 330 de tone.

Actualul brad depăşeşte cu 24 de centimetri pomul de Crăciun din Aracaju (Brazilia), oraş care deţinea recordul din 2007, în mod consecutiv, cu un brad de 110,11 metri înălţime.

Spaniolul Carlos Martinez, reprezentantul Cărţii recordurilor Guinness, a validat, duminică, recordul, pe emblematica stradă Paseo de la Reforma, unde a fost montat bradul de Crăciun mexican, care va rămâne acolo timp de 36 de zile.


http://www.libertatea.ro


Attached File(s) Image(s)
   
17-Dec-2009 11:35 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #9
Craciunul - obiceiuri si traditii
Cei mai ciudati brazi de Craciun din lume

Fie ca sunt prea impodobiti sau chiar sub apa, mari sau microscopici, fiecare tara din lume are cel putin un brad de Craciun neobisnuit.

Cel mai mic bradut din lume este deosebit de greu de decorat, mai ales ca masoara jumatate din latimea unui fir de par. El este realizat din siliciu de Laboratorul de Fizica din Marea Britanie.

In Mexico City, se incearca baterea unui nou record, cel a celui mai inalt brad din lume, care va avea o inaltime de 90 de metri, cu opt mai mult decat cel din Rio de Janeiro.

Nici decorarea pomului de Craciun din Centrul Rockerfeller, din New York, nu este atat de usoara, mai ales ca s-au utilizat nu mai putin de 30.000 de beculete colorate.

O instalatie de luminite ar fi o idee riscanta pentru bradul amenajat in Filipine, sub apa. Scafandri, imbracati in Mosi Craciun, au pus ultimele globuri in forma unor stele de mare, la parcul acvatic Manila.

Doua dintre cele mai importante capitale din lume, Paris si Sydney, au optat anul acesta pentru brazi ecologici, construindu-i in totalitate din sticle de plastic reciclabile.

Sursa:http://www.ziua.net


Attached File(s) Image(s)
               
17-Dec-2009 11:41 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
raven Offline
Senior Member
****

Posts: 557
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 2
Post: #10
Craciunul - obiceiuri si traditii
Inainte de a incepe numaratoarea inversa in asteptarea Craciunului si totodata a Mosului, impodobiti-va pomul si casa cu ornamente pline de simboluri. „Fiti cuminti si ascultatori” si veti gasi sub bradul de Craciun ceea ce va doriti!
17-Dec-2009 11:43 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
niger Offline
Member
***

Posts: 205
Joined: 03 Dec 2009
Reputation: 0
Post: #11
RE: Craciunul - obiceiuri si traditii
clapping
Foarte frumos, raven.
18-Dec-2009 11:10 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Cristina Offline
Super Moderator
******

Posts: 316
Joined: 12 May 2008
Reputation: 0
Post: #12
Craciunul - obiceiuri si traditii
Da, intr-adevar, foarte interesante informatiile postate de Raven.clapping

O zi cu adevarat pierduta este o zi in care nu zambim.
18-Dec-2009 12:57 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
valdi Offline
Senior Member
****

Posts: 375
Joined: 05 Apr 2009
Reputation: 2
Post: #13
RE: Craciunul - obiceiuri si traditii
De acord cu aprecierile, cu singura modificare ca la primul post:
<<În Elveţia, butucul este cunoscut sub numele de ''Bouche de Noel''>>
cred ca de fapt a vrut sa scrie Franta
22-Dec-2009 05:11 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
nicol Offline
Posting Freak
*****

Posts: 2.161
Joined: 03 Apr 2009
Reputation: 4
Post: #14
Craciunul - obiceiuri si traditii
Draga Raven,

foarte interesante informatiile de mai sus si marturisesc ca am citit cu placere amanuntele legate de Craciunthumb
Felicitarile mele pt acest subiect si daca ar fi sa fac un clasament al subiectelor din ultima vreme postate de utilizatori, as putea sa te declar Locul 1!!!clapping

Personal iti multumesc pt ca ne-ai impartasit aceste obiceiuri si traditii din intreaga lume, sunt un dar extraordinar pt suflet si minteclappingclapping

Nicol.

in fiecare zi iau viata de la capat
23-Dec-2009 08:31 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
valdi Offline
Senior Member
****

Posts: 375
Joined: 05 Apr 2009
Reputation: 2
Post: #15
Craciunul - obiceiuri si traditii
Bucataria romaneasca de Craciun
Romanii, dupa 40 de zile de post, savureaza de Craciun mancarurile traditionale preparate, in general, din carne de porc. Ceremonialul pregatirii mesei de Craciun incepe inca din ziua de Ignat, pe 20 decembrie cand, imediat dupa taierea porcului, gospodarii incep prepararea carnii si conservarea ei. Femeile si barbatii incep transarea si pregatirea slaninii, a caltabosilor si a sangeretelui (un fel de cârnat făcut din măruntaie de porc amestecate cu orez si mirodenii). Gospodinele pun deoparte carne pentru sarmale, pentru friptura si osanza pentru prajituri.
In unele gospodarii din Oltenia, o buna parte din carne se prajeste, se sareaza si se pastreaza in untura topita.
In Moldova, spre Craciun se pun intr-un castron sub fereastra cate putin din toate mancarurile, fara a gusta insa din ele, iar noaptea se spune ca vine ursitorul si degusta din bucate.
De pe masa de Craciun nu lipsesc friptura de porc, sarmalele in foi de varza cu mamaliga, carnatii, caltabosii sau sângerete, piftia de porc, muraturile, cozonacul umplut cu nuci, stafide, mac sau rahat, colacii, iar ca bauturi tuica fiarta cu boabe de piper si zahar si vinul rosu. Colacii care se fac de Craciun se spune ca trebuie sa fie rotunzi precum Soarele si Luna.
La aceste mancaruri traditionale, pentru aperitiv, pe langa leber, toba si sunculita, marea majoritate a gospodinelor adauga si salata boeuf, devenita aproape o reteta culinara traditionala.
In Bucovina si in Moldova, din turtele facute de Craciun se pastreaza putin pana primavara, cand sunt puse intre coarnele vitelor la momentul pornirii acestora la arat.
13-Jan-2010 03:46 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:

Agentia Adria Travel Contact UsForum AdriaTravelReturn to TopReturn to ContentLite (Archive) ModeRSS Syndication